Puterea Educației Sexuale

Am 28 de ani și am crescut în București, capitala României, o țară din estul Europei care tocmai scăpase de comunism, cu un an înainte să mă nasc. Viață părinților mei a fost fundamental diferită de a mea. Ei și-au trăit tinerețea într-o societate bazată pe frică și au crescut cu valori precum familia și muncă din greu. Nu existau metode contraceptive și avortul era criminalizat. Relațiile se transformau rapid în căsătorii și la scurt timp după, în parentalitate. Majoritatea petrecerilor aveau loc în spatele ușilor închise, iar internetul, evident, nu apăruse. Părinții mei nu au avut nici măcar un telefon fix acasă până la vârstă mea de 5 ani.

Viața mea a fost altfel. M-am născut la câteva luni după revoluție și sunt parte din prima generație care a trăit în România democratică și capitalistă de azi. Am fost norocoasă să am părinți cu mintea deschisă, capabili să se adapteze rapid la noua realitate și să o accepte cu pozitivism. Și totuși, într-o anumită măsură, anii tinereții și tranziția către vârsta adultă, nu au fost așa de diferite față de experiențele alor mei.

Am crescut rușinată și cumva simțindu-mă vinovată în prinvința corpului meu, care atrăgea prea multă atenție nedorită. Părea complet normal pentru colegii de școală, chiar și pentru străini, să mă plesnească peste fund sau să mă fluiere și să mă strige în tot felul. Știam că nu așa ar trebui să stea lucrurile, dar nu mi-am dat seama că nu era vina mea. Îmi amintesc clar cum într-o zi în școală generală, un coleg mi-a ridicat fusta, iar eu m-am plâns imediat profesoarei. Dar ea nu a părut deloc daranjată și a spus că e normal pentru băieți să fie curioși.

Mai târziu, când mi-am început viața sexuală, aveam senzația că toată lumea din jurul meu poate remarca. Nu simțeam că am făcut ceva greșit, dar mă temeam cumplit ca nu cumva să afle ai mei. Nu am vorbit niciodată despre sex, altfel decât ca fiind un lucru pe care trebuia să îl evit până mai târziu. La prima vizită la ginecolog am mers cu fratele unei prietene, care știa unde să meargă și cui să ceară o consultație. A două oară am primit un tratament, pe care a trebuit să îl fac pe ascuns, pentru ca părinții mei să nu afle că mi-am început viața sexuală. Câțiva ani după, a trebuit să folosesc contracepția de urgență și pentru o lungă perioada de timp, m-am temut că îmi va afecta fertilitatea.

Până într-o zi. O zi norocoasă în 2013 când am aplicat să devin voluntară pentru Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală. Iar acest eveniment mi-a schimbat viața. Mi-a deschis ochii către lipsa de informație în rândul tinerilor și cât de diferit pot sta lucrurile. Oamenii pe care i-am cunoscut acolo (adulți) vorbeau despre sexualitate într-un mod pozitiv, și mi-a luat o vreme să realizez că este posibil să ai o altă atitudine asupra grijii de sine și stării de bine. După ce m-am format, am început să facilitez ore de educație sexuală în școli. La prima clasă, eram atât de stresată că îmi bătea inima să îmi iasă din piept și mi se înmuiaseră de tot picioarele. Mă așteptăm ca nimeni să nu ne asculte, nici pe mine, nici pe colega mea. Dar am fost plăcut surprinsă. După un rând de râsete, chiar și cei mai puțin interesați s-au alăturat discuției.

Am continuat în acest domeniu și am avut ocazia, la un moment dat să coordonez YSAFE, o rețea de tineri care lucrează la nivel național și regional pe tema educației sexuale. Încă mai fac voluntariat, acum pentru o altă organizație, YouAct, formată din tineri care fac tot posibilul pentru ca tinerii să primească atenția pe care o merită atunci când vine vorba despre sănătatea și drepturile lor sexuale și reproductive. Am întâlnit atât de mulți tineri pasionați, care gândesc și acționează că mine și cred că voi trăi să văd o schimbare fundamentală în acest domeniu. Cred cu tărie că accessul la informație despre sănătatea sexuală se va îmbunătății considerabil în timpul vieții mele.

Din postura de femeie tânăra, cred că accessul la educație sexuală cuprinzătoare este putere – puterea de a știi cine ești, de a face ceea ce vrei și de a crede în viitor.

 

#YoungWomenSay is a collaboration between SayItForward.org and The Torchlight Collective in support of International Youth Day 2018 and culminating on International Day of the Girl. This campaign features blogs from incredible young women from around the world, and is designed to harness the power of storytelling and social media to drive attention to the lived experiences, dreams, and aspirations of young women around the world

We invite you to follow Say It Forward on Twitter, Facebook, and Instagram… and follow The Torchlight Collective on Facebook, Twitter and their hashtag #TheTorchlightCollective.

Story shared by...

Anamaria Suciu